wtorek, 2 grudnia 2014

Miodownik z kaszą manną

W związku z tym, że niedługo święta po raz kolejny szaleje z miodem i zapachem piernikowym. Uwielbiam miodowniki, mogą być z ciasta kruchego jak i babkowego wszystkie są wspaniałe. To ciasto, które przedstawiam również ma wyjątkowy smak, połączyłam je z kaszą manną i dżemem jagodowym co wzbogaciło jego walory.Polecam. Zapraszam...
Stopień trudności: prosty, masło do masy należy wyjąć z lodówki żeby było miękkie należy je dobrze utrzeć z cukrami. Manna musi być zimna inaczej masa może się zważyć.
Skala smaku: 10/10, najlepsze jest dnia następnego, blaty muszą trochę zmięknąć
Składniki:
3 szkl. mąki
250g. masła
2 jaja
2 łyżki miodu
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki przyprawy do pierników
Masa:
1 litr mleka
12 łyżek kaszy manny
200g masła śmietankowego
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
słoik dżemu jagodowego lub innego
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść podzielić na 3 części. Piec w temp. 170st. ok.20 min
Masa: kaszę zalać zimnym mlekiem odstawić na 10 min. Następnie wstawić na mały ogień i zagotować 20 min.. Kiedy manna zrobi się gęsta odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrami i dodawać po łyżce zimną mannę. Pierwszy blat posmarować dżemem na to masa, z drugim blatem zrobić to samo, na trzeci wyłożyć samą masę i posypać startą czekoladą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz