poniedziałek, 8 grudnia 2014

Naleśniki z farszem mielonym

Chciałam zrobić szybkie smaczne danie wpadłam na pomysł naleśniki ale na słono. Trochę się pomyliłam czasowo, gdyż zajęły mi one sporo czasu, jednak muszę powiedzieć, że było warto. Naprawdę fajny smaczny i syty obiad. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, nigdy nie lubiłam smażyć naleśników zawsze mi wychodziły jakieś człekokształtne ale znalazłam sposób na wylewanie ciasta, tzn. wazówką na środek patelni wylewam ciasto i robię tzw. ósemki
Skala smaku 10/10 napewno sprawdziłby się tutaj sos czosnkowy

Składniki na ok. 12 naleśników:
  • 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody gazowanej
  • 2 jaja
  • szczypta soli
Składniki na farsz:
  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka pomidorów
  • przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka
  • olej

Dodatkowo:
  • 200 g sera żółtego
 Składniki na naleśniki wrzucamy do miski, dokładnie miksujemy, by nie zostały grudki. Smażymy na natłuszczonej patelni  z obydwu stron. Ja wlewam trochę oleju do kubka i maczam w nim pędzelkiem spożywczym po czym równomiernie rozsmarowuje na patelni.
 Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem.
 Naleśniki wypełniamy mięsnym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 st.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz