sobota, 27 grudnia 2014

Palmiery na dwa smaki

I już po świętach, a przecież cały rok czekaliśmy na nie hm...nigdy nie zrozumiem przemijania.
Teraz trzeba pomyśleć o zbliżającym się Sylwestrze, a co za tym idzie o serwowanym jedzeniu(pomijam tych co bawią się na sali).
Dziś chciałam zaproponować fajną, szybką i smaczną przekąskę. Banalną, bo z ciasta francuskiego ale też oryginalną, gdyż z niezwykłymi połączeniami. Dwa różne smaki i tutaj naprawdę ciężko się zdecydować, który lepszy więc polecam zrobić właśnie dwa różne. Zapraszam...
Stopień trudności prosty
Skala smaku 10/10 do palmierów polecam sos czosnkowy
Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”.

Składniki: SMAK NR 1

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 40 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 125 g sera gorgonzola (lub innego z niebieską pleśnią)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku lub z paczki
  • 1 białko jaja (opcjonalnie)

Składniki: SMAK NR 2
1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g masła
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii lub z paczki
szynka serrano, szwarcwaldzka
sól 
pieprz

Przygotowanie:

Na blacie posypanym delikatnie mąką rozłożyć ciasto francuskie.
Na pierwszym cieście równomiernie posypać pokruszonym serem pleśniowym, a następnie orzechami włoskimi i listkami tymianku.
Na drugie ciasto: w misce umieścić miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana bazylię, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Na płat ciasta równomiernie wyłożyć masło, a na nie plastry szynki.
Zwijać ku środkowi przeciwległe, dłuższe brzegi ciasta, aż się spotkają na środku.
Przenieść na papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. (Jeśli będą trzymane dłużej niż 30 minut, to należy je wyjąć 15 minut przed krojeniem, aby odtajały w temperaturze pokojowej).
Pokroić w plastry o szerokości 1 cm, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam na suchej blaszce) w odstępach (palmiery trochę urosną) i delikatnie spłaszczyć np. wałkiem.
Można posmarować białkiem, aby uzyskać ładniejszy kolor.
Piec w temperaturze 195°C  przez około 15-20 minut (aż staną się złoto-brązowe i chrupiące).
Ja piekłam dwie blachy naraz. 
Palmiery z serem:



Palmiery z szynką:



1 komentarz:

  1. wyglądają smakowicie i są nawet łatwe w przygotowaniu, więc kto wie - może spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń