sobota, 20 grudnia 2014

Krajanka marcepanowa z powidłami

 Zawsze na jakieś okoliczności poszukuje ciekawych przepisów, które zaskoczyły by innych ale też mnie samą. Długo zajmuje mi szperanie w internecie żeby to było coś wow. Kiedy czytam jakiś przepis wyobrażam sobie smak dania jednak przyznam nie łatwo jest mnie zadowolić. Gdy czytałam przepis Bajaderki na krajankę piernikowo-marcepanową wiedziałam już, że to jest to co będzie na pewno pyszne. Tak też jest, nie tylko smakuje ale też wywołuje ciekawe doznania smakowe i właśnie o to w daniach chodzi musi być to coś ten element zaskoczenia. Zapraszam...
Stopień trudności proste, marcepan może się ciężko rozcierać ja sobie pomogłam mikserem
Skala smaku 10/10 zajadać można już następnego dnia, po zamknięciu w pudełka ciasto robi się mięciutkie.
Ciasto:
3 1/3 szklanki maki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka płaska kardamonu
1 łyżeczka płaska imbiru
po 1/2 łyżeczki zmielonej galki muszkatołowej i zmielonych goździków
po 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu i zmielonego ziela angielskiego- nie dałam
szczypta soli
1/2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
1/2 kostki masla
1 jajko
drobno posiekane orzechy- pół szklanki,
skorka pomarańczowa- pół szklanki

225g marcepanu- można dodać więcej
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
1/3 szklanki maki
1 łyżka mleka
po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
1 łyżeczka olejku migdałowego

powidła śliwkowe 300g.

Lukier :
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki amaretto lub koniaku

Marcepan:
Paste migdalowa rozetrzec z cukrem, dodac pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i solą, dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową oraz przyprawy.
Miód, cukier i masło rozgrzać (ale nie zagotować) w dużym garnku, dodać przyprawy korzenne wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić, dodać jajko i wymieszać. Przełożyć ciasto na stolnicę, wyrobić lekko, podsypując mąką w razie konieczności. Jeszcze ciepłe podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt wielkości 33 x 22 cm (lub większy, jeśli użyjecie lekko większej formy).
Wykonanie
Formę 33 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta piernikowego. Na nim rozprowadzić masę marcepanową, zostawiając po 1 cm od każdego boku. Na marcepanie rozsmarować powidła. Na górę położyć drugą część rozwałkowanego ciasta piernikowego, skleić dokładnie z ciastem dolnym.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z alkocholem, sokiem z cytryny lub wodą. 
Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia.
Długo się przechowuje i zachowuje świeżość.

Lukier:
Utrzec cukier z amaretto na jednolita mase.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz