niedziela, 28 grudnia 2014

Babeczki wytrawne z mielonym, bakłażanem i pieczarkami

Na dzisiejszą przekąskę chcę zaproponować babeczki ale tu niespodzianka wcale nie na słodko lecz na wytrawno ;). Długo szukałam czegoś fajnego i innego coś co będzie ciekawe dla oka i dla smaku. Powiem nieskromnie, że sama dobrałam składniki farszu i przyprawy wyszło obłędnie. Ot strzał w dziesiątkę. Goście będą zachwyceni a my spełnieni. Zapraszam...
Stopień trudności- proste, ja robię z tego przepisu półtorej porcji, wychodzi mi wtedy 20 babeczek, zużywam wtedy jedną dużą kulkę mozzarelli. Babeczki można zrobić wcześniej i tylko wstawić je do piekarnika przed podaniem.
Skala smaku 10/10 z sosem najlepiej czosnkowym smakują wyśmienicie, osobiście polecam przyprawę HOT&SPICY tj.z serii Deluxe w Lidlu.


Ciasto:
  • 180 g mąki
  • 70 g kostki zimnego masła
  • 60 ml piwa
Farsz:
  • 200 g mięsa mielonego (np. z łopatki wieprzowej)
  • 1/2 bakłażana
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • suszony imbir, chilli, słodka papryka, oregano, bazylia
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
  • ser mozzarella

Przyrządzamy farsz. Bakłażana kroimy w plasterki 0,5 cm. solimy i odkładamy na około 30 min, po tym czasie płuczemy je zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mięso dokładnie podsmażyć można podlewać wodą- nie stosuje żadnych tłuszczów, dodać przyprawy i koncentrant. Przełożyć do miski. Na suchą patelnie wrzucamy drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, na wolnym ogniu podsmażamy do odparowania wody, która znajduje się w pieczarkach. Wyłożyć do miseczki z mielonym. Na tej samej patelni wlewamy oliwe z oliwek ok. 2 łyżek rozprowadzamy po całym obrębie i wkładamy plastry bakłażana. Podsmażamy z dwóch stron na delikatnym ogniu tak by plastry stały się miękkie. Wykładamy i kroimy w małą kosteczke ( skórka bakłażana powinna być miękka). Dodajemy do farszu.  Całość mieszamy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy do uzyskania wyrazistego smaku

Przygotowujemy ciasto. Masło rozgnieść palcami z mąką, dodać piwo i wyrobić. Podsypać mąką jeśli będzie zbyt klejące. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kwadraty i wylepić nimi przygotowane formy do babeczek- foremek nie trzeba natłuszczać. Babeczki ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na 10-15 min.Muszą być delikatnie rumiane.
Po tym czasie babeczki wyjąć z foremek, wypełnić farszem mięsnym, posypać serem mozzarella. Zapiekać jeszcze 5 min. aby ser się roztopił. Smacznego:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz