poniedziałek, 29 grudnia 2014

Babeczki makowe z kruszonką

Były babeczki na słono więc teraz na słodko. Jednak zostaje w klimatach świątecznych i tym razem zaproponuje jako główny składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam...
Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego warty ( nie polecam maku z puszek szkoda zdrowia).  
Skala smaku 10/10 babeczki mogą długo leżeć w chłodnym miejscu

Składniki na 24 sztuki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Składniki na masę makową:
  •  500 g maku
  • 1 szkl. drobnego cukru do wypieków
  • 40 g suszonej żurawiny - można pominąć
  •   3/4szkl. orzechów włoskich lub migdałów bez skórki drobno pokrojonych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki cynamonu 
  •   2łyżki powideł lub innego dżemu
  •   4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła roztopionego
  • 2 żółtka plus piana z 4 białek
  •  
  • Kruszonka:
  • 185 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
Mak zalać wrzącą wodą ok. 2 szkl., odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. 
Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek
Wykonanie 
Przygotować formę do muffinek.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm, szerokim kubkiem lub foremką do wycinania ciastek wycinać koła, umieszczać je formie na muffinki, wylepić dokładnie dno i boki, dociskając. Do środka nałożyć masy makowej, do wysokości babeczek.
Kruszonka:
 Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Posypać babeczki lekko przyciskając kruszonkę
Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz