niedziela, 21 grudnia 2014

Tort makowy

Nie jestem specem od tortów tak naprawde zawsze omijałam je szerokim łukiem. Jednak od jakiegoś czasu zmierzam się z nimi i ich dekoracją ( wtedy tez żałuje, że nie jestem uzdolniona plastycznie). Kiedy przeglądam przepisy na torty każdy chce zrobić sa takie ciekawe. A jak już postawi się takie ciacho na stole to zawsze wzbudza on niesłychane emocje i każdy jest ciekaw jak smakuje. Postanowiłam z okazjii świąt zrobić tort makowy, połączyłam go z masą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam...
Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi być ostudzona i masło musi być mięciutkie, kto będzie tego przestrzegał wszystko się uda.
Skala smaku 10/10 blatów nie trzeba nasączać są dosyć wilgotne. Masę można zrobić inną niż jest w przepisie np.śmietankową z mascarpone.
Składniki na blaty makowe:
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka cukru
  • 8 dużych jajek,
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • pół szkl. skórki kandyzowanej pomarańczy lub rodzynek wcześniej namoczonych 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  •  
  •  
  • Na krem kawowy: 
  •  5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g. masła śmietankowego
  • 1 łyżka alkoholu np wódki, spirytusu- można pominąć
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 200 g. powideł lub dżemu z czarnej porzeczki
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa. 
Żółtka utrzeć razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać zmielony mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, ekstrakt z migdałów. Zmiksować do połączenia. Na koniec wsypać bakalie wymieszać
W osobnym naczyniu białka ubić na sztywną masę. Dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy wyłożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto.
Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty.
 Przygotuj krem: 
 Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Ostudzić.
Umyte i sparzone jajka- muszą być w temp, pokojowej- rozbij pojedynczo do niedużego garnka lub do miski aluminiowej. Umieść go w większym garnku z gorącą wodą, stojącym na małym ogniu (dno garnka z jajkami nie może stykać się z wodą, ogrzewać je powinna gorąca para). Mikserem ubijać na parze jajka z cukrem. W trakcie ubijania masa jajeczna będzie gęstnieć. Wystawić z pary gdy masa będzie miała konsystencje gęstej śmietany. Do masy jajecznej stopniowo wlać napar kawowy. Ubijać jeszcze 2-3 minuty. Miękkie masło utrzeć w misce i stopniowo, cały czas ucierając, dokładać po łyżce masę jajeczno-kawową.

Na paterze położyć pierwszy makowy blat. Posmarować niezbyt grubą warstwą powideł. Na konfiturę wyłożyć część kremu. Przykryć drugim blatem makowym i przykryć kremem, zostawiając krem na jego boki. Przykryć ostatnim blatem makowym. Boki tortu wysmarować kremem, dowolnie udekorować ja udekorowalam zmielonymi orzechami włoskimi. Na wierzch można wyłożyć mase ja jednak zrobiłam polewe czekoladową i napisy zrobiłam z kremu.
Polewa czekoladowa
50g. czekolady mlecznej
2 łyżki śmietanki 30%
Śmietankę doprowadzić do wrzenia połamać czekoladę wrzucić do garnka i przykryć pokrywką na 3 min. wymieszać polewę odrazu polewać.
Przed krojeniem, tort pozostawić w chłodzie na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz