sobota, 13 grudnia 2014

Cukier waniliowy

Czy macie już zakupione do wypieków paczuszki z cukrem waniliowym, które zajmują wam połowe miejsca w szufladzie, a opakowanie 10 krotnie przewyższa samą zawartość. Jeśli nie polecam zrobić samemu cukier waniliowy nie dość, że wychodzi taniej to jeszcze mamy cudowny aromat bez chemii i możemy go dodać ile będziemy chcieli. Ja już zgromadziłam zapasy lasek wanilii, w Lidlu można je kupić za bardzo przystępną cenę.  Zapraszam...
Stopień trudności prosty przechowywać w suchym miejscu
Skala smaku 10/10  domowej wanilii do wypieków dodaję o wiele więcej np. zamiast białego cukru.
Produkty
2 szklanki cukru
2 laski wanilii
słoiczek szczelnie zamykany


Wanilię przecinamy na pół i wyskrobujemy ziarenka, które następnie mieszamy z cukrem. Pozostałość laski wanilii kroimy na średnie kawałki i dodajemy do cukru z ziarenkami wanilii. Całość dokładnie mieszamy w słoiczku i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 1-2 tygodnie. W międzyczasie kilkakrotnie wstrząsamy słoiczkiem. Po tym czasie aromat wanilii w pełni zostanie pochłonięty przez cukier i w odpowiednich warunkach utrzymany bardzo, bardzo długo.
Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz