wtorek, 9 grudnia 2014

Chleb ciemny wieloziarnisty

Kolejny przepis na chlebek tym razem jeden z moich ulubionych, a to z tego względu, że jest szybki do zrobienia i jednocześnie pyszny. Przyznam, że zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam...
Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników
Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu.

Składniki na 1 bochenek:
  • 1/2 kg mąki z pełnego przemiału np. Basia
  • 6 łyżek siemienia lnianego
  • 6 łyżek łuskanego słonecznika
  • 1/2 szklanka otrąb pszennych lub żytnich
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra wody
Mąkę, ziarna, sól  i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Piec około 40 minut w temperaturze 190ºC. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz