czwartek, 18 grudnia 2014

Sernik śmietankowo-maślany

Święta bez sernika na stole nie mogą się obyć ale jaki tu zrobić by był idealny w smaku. Stwierdzam,że ciężko by było wszystkim dogodzić, przepisów na serniki jest całe mnóstwo, jednak w ten dzień najlepiej zrobić taki aby wszystkim przypadł do gustu. Tradycyjny bez wydziwień, pyszny, delikatny i rozpływający się w ustach taki jest właśnie ten sernik. Dodatkowo smak podkręca biała czekolada, która łączy się tutaj znakomicie. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, serniki często opadają i pękają mimo starania mój również popękał jednak w smaku nic to nie ujmuje:)
 Skala smaku 10/10 ja osobiście używam do spodu herbatników maślanych i dodaje masło śmietankowe te dwa połączenia są bardzo wyczuwalne w serniku co potęguje doskonały jego smak.

Spód ciasteczkowy
300g herbatników
110 g masła roztopionego
Masa serowa:
1,2 kg białego sera w kiełbaskach - trzykrotniemielony
12 jajek 
1/2 litra śmietany kremówki 30% lub 36%
2  szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe
2 łyżeczki cukru waniliowego
kilka kropel olejku waniliowego
Polewa
100g.białej czekolady
4 łyżki śmietanki kremówki 30%

Spód ciasteczkowy
Herbatniki pokruszyć lub zmiksować w blenderze i zmieszać z roztopionym masłem tak by powstał mokry piasek. Wbić w blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (36x26). Odstawić w chłodne miejsce.
 Masa serowa:
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Białka z 10 jajek ubić na sztywno, a  12 Żółtek utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wan. do momentu kiedy powstanie gęsta masa, następnie dodawać w trakcie ucierania ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i olejek, i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Wszystko mieszać tylko do połączenia się składników. Wylać na spód herbatnikowy

Piec około 1 godziny 20 min. w temp.150st po upieczeniu uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić do wystudzenia temp.piekarnika. Odstawić w chłodne miejsce. 
Polewa z białej czekolady
 Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady. Przykryć pokrywką na 5 min. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wylać na ostudzony sernik.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz