niedziela, 14 grudnia 2014

Klopsiki z ricottą, bazylią i suszonymi pomidorami

Najbardziej nie lubie nudy w kuchni i powtarzania tych samych potraw(choć na zwykłego schabowego czasem też mi przychodzi chęć) za to uwielbiam łączyć różne produkty i tworzyć ciekawe dania. Dziś pod "nóż" idzie mielone postanowiłam zrobić je z ricottą i suszonymi pomidorami. Połączenie smakowe wyszło ciekawe i całkiem smaczne.Przepis pochodzi z przepisy.pl
Stopień trudności prosty
Skala smaku 8/10
składniki:
  • mielone mięso wieprzowe - 500 gramów
  • ricotta - 200 gramów
  • kilka gałązek świeżej bazylii lub suszonej
  • suszone pomidory - ok 6 sztuk
  • bułka namoczona w mleku - 1 sztuka

 Ser typu ricotta wrzucamy do miski. Dodajemy do niego posiekane liście bazylii, natke pietruszki- może być suszona oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy do smaku. Mięso przygotowujemy jak na typowe klopsy - rozrabiamy je z namoczoną w mleku bułką i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy z niego płaskie kotleciki. Na każdy z kotlecików nakładamy łyżeczkę farszu serowo-bazyliowego i zwijamy, by uformować kształt "kulki". Tak przygotowane klopsiki obtaczamy w panierce z bułki tartej i bazylii. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz