piątek, 5 grudnia 2014

Ciasteczka owsiane z orzechami i migdałami

Jestem uzależniona od czegoś słodkiego do codziennej kawy, dlatego żeby było zdrowo i mniej kalorycznie postanowiłam upiec ciasteczka owsiane. Nie dość, że robi je się ekspresowo to smak ich jest genialny. Przepis z książki A. Starmach" pyszne 25". Zapraszam...
Stopień trudności- prosty, należy pamiętać żeby rozgrzać piekarnik przed włożeniem ciastek inaczej mogą się rozlać.
Skala smaku- 10/10
Składniki na 16 ciasteczek:
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków owsianych
  • 50 g rodzynek dałam żurawinę
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brązowego
  • 110 g masła
  • 1 jajo od kur z wolnego wybiegu
Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy masło.
W miseczce widelcem mieszamy jajko do połączenia żółtka z białkiem.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone orzechy, zmielone migdały, płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki- żurawinę i mieszamy. 
Do składników suchych wlewamy rozpuszczone masło i mieszamy łyżką do połączenia składników. 
Następnie dodajemy wcześniej przygotowane jajko i znowu mieszamy.
 Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°C
Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy ciasteczka na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Lub pozwalamy wykonać to zadanie małym dziecięcym rączkom. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszke nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Po upieczeniu blaszkę z ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tużpo upieczeniu są miekkie. Przekładamy najlepiej na kratkę z piekarnika. Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia.
Są pyszne, zdrowe i bardzo pożywne. Pokochacie ten przepis. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz