piątek, 12 grudnia 2014

Wiewiórka

  Przed świętami wg mnie nie ma co robić placków z masą lepiej takie zostawić sobie na święta. Do kawy w weekend jednak coś obowiązkowego.W związku z tym proponuje Wam szybkie, pyszne, mięciutkie ciacho. Myślę, że na jednym kawałku tego placka nie ma co przestawać, a tutaj wyrzutów sumienia nikt nie powinien mieć w końcu jabłka i bakalie to samo zdrowie prawda. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, pamiętać należy by jajka były w temp. pokojowej inaczej grozi zakalcem.
Skala smaku 10/10 po dodaniu jabłek i bakalii może się wydawać, że jest ich za dużo, gdyż masa jest bardzo gęsta, jednak tak powinno być bez obaw.
 
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
6 jaj
1 łyżeczka cynamonu- można ominąć
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki cukru waniliowego
6  jabłek
 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
6 suszonych śliwek drobno pokrojonych
3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych
Wykonanie:
Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę ok. 1 cm x 1 cm.
Całe jaja ubijam w misce, aż będą puszyste, następnie dodaję do nich cukier i kręcę razem, aż cukier się rozetrze.
Kolejno dodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon.
Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.
Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.



Po upieczeniu pozostawiam ciasto do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem posypuję cukrem pudrem

2 komentarze:

  1. Nominowałam cię do Liebster blog award, szczegóły tu: http://okurrrka.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń