niedziela, 7 grudnia 2014

Krówka z orzechowym karmelem

W miesiącu grudzień i przed świętami szaleje z ciastami na miodowych spodach. Właśnie w tym okresie są najsmaczniejsze i pełne aromatu. Uwielbiam ich smak, a najlepsze jest to, że można wyczarować kilka ciekawych placków z udziałem płynnego cuda jakim jest miodek. Przedstawiam kolejny smakołyk mojego domu i nie tylko. Zapraszam...
Stopień trudności: proste,przy robieniu karmelu należy uważać żeby go nie przysmażyć.
Skala smaku: 10/10 najlepsze na drugi dzień i kolejne:)
Składniki na ciasto:

1/2 kg mąki
4 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zarabiamy ciasto na stolnicy i pieczemy 2  placki.
Cisto pieczemy w zależności od piekarnika 180st.i ok 15-20 minut.

Krem I:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
    Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy wymieszać z odlanym mlekiem i wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować.
    Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto.
    Przykryć drugim upieczonym i wystudzonym blatem.
Krem II:
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag orzechów
  • 1 szklanka śmietany 30%                                                                                                       Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na wierzch drugiego blatu. Schłodzić. Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz