wtorek, 16 grudnia 2014

Sałatka śledziowa z buraczkiem czerwonym

Muszę przyznać, że ostatnio zasmakowałam się w śledziach. Trzy  cztery płaty w tygodniu zjedzone na śniadanie to już norma, jednak ile można jeść śledzia z chlebem. W zapiskach poszukałam przepis na sałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik  jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również na nadchodzące święta. Zapraszam...
Stopień trudności prosty, trzeba dobrze odsączyć składniki zalewy
Skala smaku 10/10 jeśli ktoś woli mniej ostre smaki z zalewy można zrezygnować


składniki: 

- 6 filetów,płatów śledziowych
-  3 buraki 
- czerwona cebula
- 3 ziemniaki
- 1 jabłko 
-4 łyżki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu gęstego

- 1 łyżka majonezu 
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- sól i pieprz do smaku
na marynatę: 

- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 3 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę).
       Buraczki nie obrane i ziemniaki obrane skropić olejem lub oliwą z oliwek i zawinąć każde warzywo oddzielnie (  buraczki razem i ziemniaki razem) przełożyć do brytfanki i piec 1 godz. w 190 st. Po tym czasie wbić nóż w warzywa, które powinny być miękkie jeśli nie dostawić na kolejne minuty.  Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej pokrojone w kostkę, a wcześniej obrane buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub na całą noc. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ziemniakami i pokrojonym w paski śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem, musztardą i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, na sam koniec wsypać groszek.




- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki 
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko 
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu
- See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
składniki: 

- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki 
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko 
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu

na marynatę: 

- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.  
       Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej  lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf

składniki: 

- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki 
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko 
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu

na marynatę: 

- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.  
       Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej  lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf
składniki: 

- 40 dkg filetów ze śledzia (można kupić te w oleju, ja użyłam zwykłych, solonych)
- dwa , trzy buraki 
- czerwona cebula
- cztery średniej wielkości ziemniaki
- jabłko 
- 1/4 puszki groszku konserwowego
- 250 g jogurtu greckiego lub śmietany z łyżką majonezu

na marynatę: 

- półtorej szklanki wody
- pół szklanki octu winnego
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli

Jeśli używamy płatów śledziowych solonych, trzeba je wymoczyć w zimnej wodzie (ok. 2 godziny, zmieniając w trakcie dwukrotnie wodę). Jeśli tych w oleju - odsączyć z zalewy. Pokroić na niewielkie dzwonka.  
       Buraczki pokroić na cienkie talarki a talarki w krótkie zapałki. Upiec oprószone solą w folii aluminiowej  lub ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale niezbyt długo, by pozostały jędrne, nie rozpadnięte, odcedzić. Zmieszać składniki marynaty i przełożyć do niej buraczki, pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko. Pozostawić w marynacie na przynajmniej 2- 3 godziny lub dłużej. Odsączyć z marynaty, wymieszać z pokrojonymi  kostkę ziemniakami i delikatnie przełożyć na zmianę ze śledziem. Jogurt wymieszać z majonezem i połową łyżeczki cukru. Zalać sałatkę, udekorować zielonym groszkiem. - See more at: http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/12/saatka-ze-sledziem-i-buraczkami.html#sthash.JyU1GQjh.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz