piątek, 5 grudnia 2014

Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą

Mięciutka, rozpływająca się w ustach o nieziemskim smaku taka właśnie jest ta karkówka. Podstawą jest tutaj marynata, przepis na nią dostałam od koleżanki z pracy. Trafiła w 10, gdyż nie ma osoby, której  ta części wieprzowinki by nie smakowała. Zapraszam...
Stopień trudności- prosta, przy pieczeniu karkówki trzeba ją co 20-30 min podlać wodą
Skala smaku- 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich.
Składniki:
Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb
do marynaty:
1/2szkl. oleju
1/2 szkl. soku z cytryny
1/2 szkl. sosu sojowego
3 łyżki miodu
2 łyżeczki wegety
5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
1 łyżka majeranku
Z podanych składników zrobić zalewę. Karkówkę pokroić w plastry i zalać marynatą. Odstawić minimum na całą noc a najlepiej na 2 dni- pod przykryciem w lodówce. Nstępnie wyjąć i obsmażyć na suchej patelni tylko do lekkiego zrumienienia Przełożyć wszystko do naczynia zalać marynatą. Piec około 2 godz. w 200st. Karkówkę podałam z czerwoną kapustą.

Składniki:

• 1 kapusta czerwona
• 3 cebule całkiem duże
• 3 ząbki czosnku
• 4 jabłka
• 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy)
• 2 szklanki wody
• 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli)
• sól
• czarny pieprz
• 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej

Przygotowanie:

Kapustę  drobno poszatkować wycinając głąba. Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę razem z czosnkiem i podsmażyć na 4 łyżkach oleju.
Do garnka wrzucić kapustę, dodać cebulę, czosnek, wodę i starte na tarce razem ze skórką jabłka oraz miód. Solę, doprawić pieprzem i dusić pod przykryciem około 30-40 minut. Pod koniec gotowania dolać wino.
 Na  patelnie wrzucić 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty.
Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz