czwartek, 11 grudnia 2014

Roladki z kurczaka z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Roladki o dość nie typowym smaku ze względu na połączenie składników farszu. Zielona konsystencja środka może nie zachęca do jedzenia ale myślę, że warto zrobić zwłaszcza z sosem, który jest naprawdę fajny. 
Stopień trudności - średni,Trzeba dobrze formować roladki z mąką i delikatnie przewracać na patelni wtedy wykałaczki są nie potrzebne- ja ich nigdy nie stosuje.
Skala smaku- 9/10 trzeba lubić smak szpinaku jest on dość mocno wyczuwalny, gdy dodamy więcej czosnku smak będzie mocno pikantny
Składniki:
2 piersi z kurczaka
  6 pomidorów suszonych
 ½ opakowania sera feta
sól, pieprz, papryka
szpinak mniej więcej dwie garście
zioła głównie bazylia w liściach, oregano
  2 ząbki czosnku
trochę mąki
masło śmietankowe
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka rozbijamy pod folią, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Szpinak myjemy i osuszamy. Wrzucamy do malaksera, dodajemy pomidory, czosnek, świeże zioła doprawiamy solą. Miksujemy chwilę. Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do farszu, mieszamy. Układamy na rozbitych filetach. Powinno zostać jeszcze farszu. Rolujemy roladki. Obtaczamy je w mące. Można je pospinać wykałaczkami nie jest to jednak konieczne kiedy dobrze je uściślimy mąką. Smażymy na maśle. Do pozostałego farszu wlewamy trochę wody mieszamy i wlewamy do naczynia z roladkami. Przykrywamy pokrywką i próżymy10 min na wolnym ogniu. Wytworzy się fajny sos, którego możemy jeszcze doprawić do smaku np. sosem sojowym. Smacznego.
 

1 komentarz: