wtorek, 16 grudnia 2014

Czekoladowe kule

Ciasteczkowe szaleństwo w mojej kuchni trwa nadal i nieprzestanie. Lubie robić ciasteczka, a to z tego względu, że mogą dość długo leżakować i zawsze po nie sięgam, gdy ktoś wpadnie niezapowiedzianie na kawke. Kiedy zobaczyłam ciasteczka z orzechami wiedzialam, że musze je zrobić. Można powiedzieć, że kocham orzechy zwłaszcza włoskie, na słono na słodko na różnorako. Ciasteczkowe kule są chrupiące,a zarazem mięciutkie w środku, zrobiłam je z polewą czekoladową co potęguje ich smak. Polecam. Zapraszam...
Przepis z "MojeWypieki"

Składniki na około 40 ciastek:
  • 230 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki orzechów pekan (lub włoskich), posiekanych
Ponadto:
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 100 g. czekolady mlecznej
  • kilka orzechów włoskich drobno pokrojonych
  •  Można opruszyć samym cukrem pudrem
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić masło i cukier puder. Ucierać do powstania jasnej, lekkiej i puszystej masy, przez kilka minut mikserem. Dodać ekstrakt, sól, mąkę, cynamon i zmiksować do połączenia. Dodać orzechy pekan, zmiksować.
Z masy formować nieduże kule (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na blaszce wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić (włożyć do lodówki razem z blaszką) przez 30 minut przed samym pieczeniem. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut. Ciasteczka lekko się rozpłyną. Wyjąć, przełożyć na kratkę.
Wystudzić, zrobić polewę, najlepiej nakładać pędzelkiem spożywczym posypać drobnymi orzeszkami włoskimi.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku (w puszce) do 2 tygodni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz