środa, 10 grudnia 2014

Kurczak ze szpinakiem w sosie gorgonzola

W kuchni nie musi gościć nuda, a ta potrawa jest tego dowodem. Podobną jadłam kiedyś w pewnej knajpce i tak mi zasmakowała, że postanowiłam uzyskać podobny smak do tamtego. Musze powiedzieć nieskromnie, że wyszło mi super. Wszystko tutaj do siebie idealnie pasuje. Na pewno zaskoczycie nie tylko męża;)). Zapraszam...
Stopień trudności proste, filet z kurczaka można trochę podpróżyć pod pokrywką na małym ogniu z niewielką ilością wody
Skala smaku 10/10 orzechy włoskie są tutaj doskonałą kropką nad "i", najlepiej je podprażyć na suchej patelni przed posypaniem
Składniki, 2 porcje:
Filety z kurczaka:

1 duża pierś kurczaka
sól, pieprz, tymianek
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos z gorgonzoli:

1 łyżka masła
80 g sera gorgonzola
 25 ml brandy lub whisky
1 łyżka śmietanki kremówki ale może też być 18%

 Szpinak:

  1 łyżka masła
  2 ząbki czosnku
  100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  1 łyżeczka gęstej śmietany

Dodatkowo:
 100 g  ryżu, ugotowanego
1/4 szklanki orzechów włoskich


Przygotowanie
  1. Świerzy szpinak opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, osuszyć. Na patelnię włożyć masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni, dodać świeży szpinak, doprawić szczyptą soli, smażyć chwilę aż liście szpinaku "zwiędną". Szpinak mrożony dodać do podsmażonego czosnku i po wymieszaniu odstawić z ognia.
  2.  Pierś z kurczaka opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i oczyścić z włókien. Przekroić wzdłuż na 2 cieńsze filety. Posypać przyprawami. Rozgrzać olej na patelni i położyć filety z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu przez około 6 minut, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 4 minuty.
  3. Sos z gorgonzoli: Na patelni roztopić masło, dodać gorgonzolę w kilku kawałkach, wlać alkochol  trochę odparować dodać śmietankę, mieszać chwilę aż ser się rozpuści.
  4. Kurczaka podawać z ugotowanym ryżem, podsmażonym szpinakiem i sosem z gorgonzoli, posypać orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz