piątek, 29 maja 2015

Biszkopciki domowe

Nie mogę zapominać o mojej dziesięciomiesięcznej córeczce, która również lubi łakocie. W szafie od dawna już trzymam paczkę biszkopcików jednak nie chętnie N. po nie sięga, ponadto zawsze wzbudzały we mnie złość. Patrząc na skład i polepszacze nie przychylnie obserwowałam jak je zjada. Postanowiłam zrobić domowe biszkopciki. Powiem jak było- dziewczyny dopadły się do nich i ze smakiem wcinały jak nigdy, no tak dobry smak kształtuje się już od dziecka:) Zapraszam...
Skala smaku 10/10 należy pamiętać by mąkę mieszać nie miksować, ponadto powinna być przesiana inaczej mogą zrobić się zgrupienia.
Źródło "Bajkorada"
Składniki:
      2 jajka 
      3 łyżki cukru 
  • 6 łyżek mąki pszennej (tortowej)
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej                                                                              Białka ubić z cukrem na sztywno przy pomocy miksera- cukier wsypywać powoli łyżeczką, dodać żółtka. Mikser wyłączyć i łyżką (delikatnie) wymieszać przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta (przy pomocy łyżeczki, zachowując spore odległości). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut (do lekkiego zrumienienia się).
  •  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz