wtorek, 19 maja 2015

Sernik z musem brzoskwiniowym

Kiedy nie wiem co mam upiec po prostu robie mój ulubiony sernik. Oczywiście nie może być nudno tym razem  z owocem ale nie w czystej postaci. Zrobienie musu brzoskwiniowego mogę nazwać  fajnym nowym doświadczeniem kuchennym hm ale to zabrzmiało. Placek fajny ciekawy, zwarty mazisty dość ciężki. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień.
Źródło blog "babeczka.zuzka"

Spód ciasteczkowy:
200 g herbatników
75 g roztopionego masła
Ciastka zmiksować na proszek za pomocą malaksera lub blendera,  Dolać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć masę ciasteczkową, uklepać, włożyć do lodówki.

800 g twarogu trzykrotniemielonego
  1 szkl. cukru

1 op. budyniu waniliowego
4 cale jajka
4 łyżki gęstej śmietany najlepiej 18%

olejek waniliowy
puszka brzoskwiń


Wykonanie
Ser zmiksować z cukrem, budyniem, śmietaną, olejkiem waniliowym. Następnie dodać jajka miksując krótko.
Z brzoskwiń odłożyć cztery połówki, odsączyć i pokroić w drobną kostkę i wyłożyć na spód ciasteczkowy. Resztę zmiksować na mus, odłożyć cztery łyżki, a resztę dodać do sera i wymieszać.
Masę serową delikatnie wylać  na spód ciasteczkowy i delikatnie wykładać mus brzoskwiniowy i patyczkiem zrobić esy floresy, ósemki.Piec 150st., 1 godz. i 20 min. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz