Skala smaku 8/10 smaczny lecz nie powalający;)
Źródło blog "słodkie impresje"
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 185 g masła
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
Mąkę przesiać. Dodać cukier i proszkiem do pieczenia,
pokrojone na kawałki masło i dokładnie posiekać. Dodać żółtka i śmietanę,
zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej
30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Ciasto
zetrzeć na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm i dokładnie wylepić
nim dno. Podpiec w piekarniku na złoty kolor. Lekko ostudzić.
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 125 g masła
- 2 łyżki cukru z wanilią
Mąkę
wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i
bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.
Ponadto:
- 1 kg rabarbaru
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka tartej bułki
Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm
kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać
cukrem. Podgrzać na ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3
minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku.
Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar,
posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC.
Przestudzić i posypać cukrem pudrem - można nie trzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz