piątek, 1 maja 2015

Żeberka z grilla

 " Sezon grillowy czas zacząć" chciało by się krzyknąć. Bez komentarza zostawiam pogodę majową, która popsuła chyba nie tylko moje plany. Na przekór tej aurze proponuje pyszne grilowane żeberka z delikatnym smakiem miodu. Jeśli chodzi o ten kawałek mięsa jestem dość wymagająca co tu dużo mówić żebro musi być miękkie i soczyste. Takie właśnie wyszło, dla mnie pyszne. Zapraszam...
Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • przyprawa do żeberek                                                                                                                                                                                  Marynata
  • 5 łyżek octu winnego
  • 6 - 7  oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki keczupu
  • 0,5 łyżeczki  musztardy rosyjskiej
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka lub chili
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć osuszyć przyprawić przyprawą do żeberek, odstawić pod przykryciem najlepiej na całą noc
Przygotować garnek włożyć żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu ( od zagotowania ok.1,5 godziny).
 Przygotować Marynatę
olej wymieszać z octem, miodem, keczupem i musztardą. Przyprawić szczyptą chili, solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa dokładnie natrzeć marynatą i pozostawić w niej na min. 30 minut.
  • Żeberka smażyć na grillu do momentu, aż się ładnie zrumienią u mnie 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz