czwartek, 14 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów

Od całkiem niedawna zaczął się sezon szparagowy, nie łatwo tego nie zauważyć zielone i białe "patyki" wystają na sklepowych półkach i warzywnych straganach. W związku z tym, że bardzo lubię lekkie zupy, które nie obciążają w żaden sposób naszego żołądka postanowiłam ugotować krem z białych szparagów. Zupę robi się po prostu ekspresowo, delikatna aksamitna, smaczna.Zapraszam...
Skala smaku 10/9 zupa zabija pierwszy głód, mężczyźni na pewno się nie najedzą więc drugie danie jak najbardziej wskazane;) (pierogi leniwe czemu nie)
Zupę radzę dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów.

  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 500 g białych szparagów 
  • 2 średnie cebule 
  • 1 łyżka masła 
  • 1/2 pęczka zielonej pietruszki 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki śmietany 18%


Białe szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki odcinamy główki, podobnie postępujemy z ziemniakami. Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, podgotować ok. 10min., po czym przełożyć do zimnej wody. Odcedzić. Szparagi i ziemniaki gotujemy w bulionie do miękkości, dorzucamy do nich zeszkloną cebulę.  Gdy warzywa zmiękną, miksujemy je na gładki krem. Po zmiksowaniu przecieramy przez sitko. Dodajemy śmietanę lub jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy zmieloną gałkę muszkatołową. Na koniec wrzucamy z blanszowane główki szparagów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz