środa, 27 maja 2015

Ciasto pszółka z brzoskwiniami


Nie będe dziś daleko odbiegać z owocem w cieście, a w sumie to zostanę przy brzoskwini i tym razem wykorzystam do ciekawego ciasta. Ja znów użyłam puszki ale sezon się zbliża wiec można wykorzystać świeże brzoskwinki. Ciasto robi się dość  sprawnie, a to za sprawą ekspresowego kremu hm nie jestem za gotowcami ale jak się człowiek spieszy...Placek na pewno fajnie wygląda ale też smakuje, czy do powtórzenia hm zobaczymy. Zapraszam...

Przepis pochodzi z książeczki prześlij przepis
Składniki:


CIASTO:
1 kostka masła
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

MASA PIANKOWA:
6 schłodzonych białek
1 szklanka cukru pudru
2 budynie waniliowe
750 ml śmietany 18%
1 cukier waniliowy 16g lub 1 łyżka cukru waniliowego domowego

KREM AJERKONIAKOWY:
1 opakowanie kremu ajerkoniakowego Dr Oetkera
300 ml schłodzonego mleka

DODATKOWO:
1 puszka brzoskwiń (ok. 500g bez zalewy)

CIASTO:Ciasto zagnieść z podanych składników na gładką masę.
Schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.
MASA PIANKOWA: Schłodzone białka ubić na sztywno, dodać cukier puder,
śmietanę, cukier waniliowy oraz budynie. Masę wymieszać delikatnie łyżką i dodać pokrojone w kostkę odsączone brzoskwinie
Formę do pieczenia o wym. 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na tarce (na dużych oczkach)
bezpośrednio na dno blaszki. Na ciasto wylać przygotowaną masę piankową
i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
i piec około godziny. Wystudzić ciasto.
W tym czasie przygotować krem ajerkoniakowy: do misy wlać schłodzone mleko,
wsypać gotowy krem i dokładnie ubić.
Rozsmarować na całkowicie wystudzonym cieście.
Ciasto przechowywać w lodówce.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz