niedziela, 24 maja 2015

Chili con care


Mięso mielone ma wiele zastosowań dlatego jak mam je w ręku zawsze myślę co tym razem z niego zrobić. Decyzja uwierzcie nie jest prosta. Potrawa prosto z meksyku czyli chili con carne na pewno musi być zaplanowana kilka dni przed pichceniem. Dodatek kminu rzymskiego wprowadził troche zamieszania bowiem nie mogłam go nigdzie dostać ale udało się. Danie napewno rozbudza zmysły, przyprawy i składniki współgraja idealnie, nic tylko się delektować. Zapraszam
Skala smaku 10/10 przyprawy należy wyczuć samemu można dodać więcej lub ująć.   
Chili con carne

1 łyżka oliwy
1 cebula, pokrojona w kosteczkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
500 g mięsa mielonego prawidłowo wołowina ja dałam wieprzowine
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
1 łyżeczka cukru
2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym, 
1 puszka kukurydzy
1 czerwona papryka, bez gniazd nasiennych, pokrojona w kosteczkę
1 puszka czerwonej fasoli w zalewie (200 g), odsączonej i przepłukanej
około 100 ml
wody



Dodatki: biały ryż,


Przygotowanie:
  • Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę. Stopniowo dodawać zmielone mięso, mieszając zrumieniać z każdej strony.
  • Gdy całe mięso będzie już wysmażone doprawić je sosem sojowym i cukrem. Następnie dodać pomidory z zalewą i dokładnie wymieszać (większe kawałki pomidorów rozdrobnić drewnianą łopatką). Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby szczyptą soli.
  • Przykryć i dusić przez około 20 min. na umiarkowanym ogniu, co jakiś czas zamieszać. Dodać paprykę i pokrojone w kosteczkę suszone pomidory jeśli ich używamy. Gotować pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać odsączoną i przepłukaną fasolę i kukurydzę i gotować pod przykryciem przez 3 minuty.
  • Na koniec gotować potrawę podlewając stopniowo wodą, tak aby powstało trochę gęstego sosu.
  • Podawać na gorąco z białym ryżem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz