poniedziałek, 24 listopada 2014

Tarta z kurczakiem i warzywami



Bardzo lubię ciasta kruche czy to na słodko czy na słono . Gdy mamy podstawowe produkty w lodówce obiad w parę chwil gotowy. Smacznie i zdrowo. Zapraszam…
Stopień trudności- proste choć na pewno nie szybkie danie.
Skala smaku 10/10- najlepiej smakuje z sosem czosnkowym, tarta jest też smaczna na kolejny dzień, ciasto pozostaje kruche. 
  • 300 gram mąki pszennej
  • 100 gram masła
  • 300 gram ulubionych warzyw (por może być jedynym składnikiem tarty a cukinia lub bakłażan chętnie wystąpią w towarzystwie podsmażonej połówki papryki i cebuli)
  • 300 gram filetu z piersi kurczaka
  • łyżka oleju
  • 100 gram żółtego sera (do tarty z porem polecam mozzarelle)
  • 300 ml śmietany 18% ewentualnie 12%
  • 4 jajka
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego plus 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano bazylia
 
Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw do smaku solą i pieprzem ulubionymi przyprawami, usmaż na rumiano na 1 łyżce oleju lub oliwy oliwek. Następnie Cebulę pokrój w plastry i usmaż dodaj pozostałe pokrojone warzywa .
Ciasto:
Nagrzej piekarnik do temp. 190ºC bez termoobiegu. Mąkę i masło przełóż do głębokiej miski, dodaj jajko i sól. Ciasto zawinięte w folię aluminiową dobrze jest schłodzić przez pół godziny w lodówce. Dno formy do wypieku tart o średnicy ok. 28 cm wysmaruj tłuszczem. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką. Ciastem wyłóż dno i boki formy, po nakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15 - 20 min, do uzyskania złocistego koloru. Poczekaj aż nieco przestygnie.
Przygotuj nadzienie.
Masa śmietanowo-jajeczna:
Do wysokiego naczynia wlej śmietanę, dodaj trzy jaja, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, oregano, bazylie. Na koniec dodaj połowę startego żółtego sera i wymieszaj.
 
Podpieczone i wystudzone ciasto posmaruj cienko koncentratem pomidorowym z ketchupem. Na bazę połóż warzywa, kurczaka i wylej masę śmietanowo-jajeczną. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez 20-30 min, posyp pozostałym startym serem i piecz jeszcze ok. 10‒15 min, do zarumienienia powierzchni. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz