piątek, 21 listopada 2014

Pałki i skrzydła z piekarnika w naczyniu żaroodpornym



Danie, które można przyrządzać na kilka sposobów w zależności od kompozycji przypraw. Mięsko jest bardzo pyszne co potwierdza mój Ł. który za kurą przepada.
Stopień trudności- proste, najlepiej 10 min przed końcem zdjąć przykrycie wtedy kurczak się ładnie zrumieni.
Skala smaku- 10/10 
składniki
1/2kg pałek
½ kg skrzydełek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
Trochę przyprawy do kurczaka po węgiersku
Sól, pieprz
2-3 łyzki oleju
Mieso opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem wymieszać z przyprawami i odstawić na jak dłużej się da- najlepiej na całą noc. Wrzucić do naczynia podlać trochę wodą  i piec pod przykryciem w temp. 180st. 1-1,5ha.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz