poniedziałek, 3 listopada 2014

Flaczki z kurczaka



Jest to propozycja dla tych, którzy taka jak i ja nie przepadają za tradycyjnymi flaczkami wieprzowymi bądź wołowymi. Polecam bo zupa jest naprawdę smaczna dla mnie idealna wg mnie też zdrowa  a do tego sycąca i rozgrzewająca. Ze świeżą bułeczką…Zapraszam 

Stopień trudności: średnia, troche trzeba się naskubać tego mięsa,czas przygotowania zupy też nie jest prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko
Skala smaku: 10/10

Flaczki z kurczaka
 Składniki
3 duże udka z kurczaka
1 pierś z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
kawałek pora
seler
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki przyprawy do flaczków
3 łyżki majeranku
1 łyżka wegety
1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso wyjąc obrobić z kości pokroić w paseczki wrzucić do garnka z warzywami i gotować jeszcze ok 10-15 minut.
Z masła i 1 łyżki mąki i 1 łyżeczki papryki zrobić zasmażkę plus 1 łyżkę mąki rozmieszać z rosołem w szklance i wlac do zupy ,przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz