sobota, 22 listopada 2014

sernik cytrynowy z lemon curd

Ciasto, którego nie trawiłam w dzieciństwie, a bez którego teraz żyć bym nie mogła Sernik. Jestem smakoszem serników i gdziekolwiek by on się znalazł zawsze próbuje go na początek. Niestety jest wiele nie smacznych serników głównie przez źle dobrany ser i składniki, mnie samej też nie zawsze się udaje taki jaki bym chciała jednak po wielu próbach można powiedzieć,że mam recepturę na sernik idealny. Metod robienia królowej ciast jest naprawdę wiele w połączeniu z owocami, czekoladą i innymi produktami zawsze wychodzi inny ciekawy smak. Na początek sernik z blogu "Moje wypieki"
Stopień trudności- średni, jeśli chcecie żeby sernik był bardziej puszysty śmietanę należy ubić i wtedy dołożyć do masy,
Skala smaku- 10/10 czuć wyrazisty smak cytryny

Składniki na spód:
  • 500 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
  • 200 g masła
Ciastka pokruszyć w malakserze na piasek, masło roztopić. Masło wymieszać z ciastkami do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). wyłożyć masą ciasteczkową, wyrównać.
Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Składniki na masę serową:
  • 1,5 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie- ja używam "kiełbasek"
  •   1szklanka śmietany kremówki 36%
  •   ja do sernika daje zawsze cukier puder na 500g- 1 szkl. cukru pudru czyli tutaj 3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki otartej skórki z cytryny
  •   6jaj
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser zmiksować z cukrem i skórką z cytryny. Kolejno dodawać jajka (całe), miksując po każdym dodaniu, następnie śmietanę kremówkę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Wyjąć formę z lodówki, masę serową wylać na schłodzony spód z ciastek.
Piec w temperaturze 150ºC przez około 90 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. 
Składniki na lemon curd:
  •   90g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  •   2jajka, lekko roztrzepane
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  •   4łyżki soku z cytryny
Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę umieścić w szklanej miseczce, którą ustawić na rondelku z gotującą się wodą. Gotować w kąpieli wodnej mieszając, aż zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Na wystudzony sernik wyłożyć lemon curd, równo rozprowadzić. Włożyć do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz