wtorek, 25 listopada 2014

Szarlotka z chrupiącą bezą

Nie lubię jesieni ale ma ona cos co uwielbiam Jabłka przepyszne soczyste i najlepiej ze swojego przydomowego drzewa. Wypieki z jabłkami naleza do moich ulubionych i często goszczą na stole. Dziś zaserwuje wam szarlotkę, która jest szybka i zawiera mało składników mimo to urzeka smakiem. Zapraszam...
Stopień trudności- prosta, trzeba często przewracać jabłka przy smażeniu żeby nam się zbytnio nie przypiekły a były ładnie skarmelizowane, beza pięknie wyrośnie ale musimy ją długo miksować i powoli wsypywać cukier co jest bardzo ważne. Jeśli chcemy by beza wyszła grubsza dodajemy więcej białek lub po prostu robimy na mniejszej formie.
Skala smaku - 10/10

Składniki na kruchy spód:
  • 190 g mąki pszennej
  • 3  łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 1 żołtko
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30  minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm lub o wymiarach 31 x 21 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką. Wyrównać, ponakłuwać widelcem.
 Ciasto podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut, do lekkiego ze złocenia. 
W międzyczasie przygotować jabłkowe nadzienie
Nadzienie jabłkowe:
  • 1,2 kg jabłek najlepiej szarlotkowych
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne,i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać i roztopić masło. Wsypać cukier i wymieszać do lekkiego zagotowania . Dodać jabłka, oprószyć przyprawami i smażyć na małym ogniu, co pewien czas odwracając na drugą stronę, do miękkości jabłek i ich zezłocenia.
Beza:
  •   4 białka
  • pół szkl.cukru
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Białka ubić w misie miksera na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodać skrobię i zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć gorące nadzienie z karmelizowanych jabłek. Na wierzch wyłożyć bezę.
Piekarnik nastawić na temp. 180ºC i piec  25 minut do zarumienienia i wypieczenia bezy - jej wierzch powinien być chrupiący i może lekko popękać.  Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowywać w chłodnym miejscu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz