wtorek, 25 listopada 2014

Piernik

Święta tuż tuż w związku z tym zapachniało mi piernikiem,którego bardzo lubię. Ciasto to choć niby zwyczajne ma w sobie wiele aromatu i delikatności. Chcę Wam zaproponować tradycyjny podstawowy przepis na  piernik prosto z zeszytu mojej mamy.
Stopień trudności- prosty, zawsze się udaje
Skala smaku- 10/10, smaczny jest posypany cukrem pudrem lub polany polewą czekoladową jak kto woli :)
Składniki:
125g kostki masła
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki kakao
1 op.przyprawy do piekarnika
5 łyżek powideł
pokrojone orzechy włoskie
Wykonanie:
Masło, cukier, mleko i kakao zagotować. Masę studzimy i dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Piec 40 min. 190st.- aż ciasto zacznie odstawać od formy.
Składniki są na małą blaszkę 23x28 lub keksówka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz