wtorek, 4 listopada 2014

Schab w sosie z suszonych pomidorów

Coś innego coś nowego ta idea zawsze mi przyświeca jak kogoś podejmuje na obiedzie i tak było i tym razem przepis  znaleziony w Internecie jednak udoskonalony przeze mnie - zresztą jak zawsze muszę od siebie coś dodać lub coś odjąć  i wychodzi smak taki jaki lubię czyli rewelacyjny. Polecam.Zapraszam...


Stopień trudności- proste, wiem, że niektórzy wahają się czy wlewać wino do potrawy czy lepiej ominąć otóż wlewamy zawsze kiedy jest to w przepisie, uwierzcie smak jest o niebo lepszy
Skala smaku- 10/10
Składniki:
10 schabów
1-2 lyzki oliwy z oliwek (można użyć tej z pomidorów suszonych)
5-6 zabkow czosnku, pokrojonego w cieniutkie paseczki
1 szklanka bialego wytrawnego wina
1 szklanka smietanki kremówki
słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych
garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej,
schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć patelnie, zmniejszyć ogień i dusić  około 30 minut tak by mięso było miękkie- przewracać mięso od czasu do czasu można podlać wodą. Na koniec dodać bazylie do sosu, sol, pieprz i chwile gotować, około 2-4 minut. Polać kotlety sosem i podawać.


1 komentarz:

  1. genialny przepis !!! mój mąż kupiony, nareszcie coś mu mojego zasmakowało :) dziękuję ci Beatko :*

    OdpowiedzUsuń