poniedziałek, 10 listopada 2014

Strudel Mielony



Coś innego coś nowego … tym razem zaszalałam z mięsem mielonym. Reasumując mojemu Ł.  smakowało ale nie zrobiło wrażenia za to ja wzięłam aż dwie dokładki i to mówi samo za siebie          ( lubię jak mi coś chrupie:)).
Stopień trudności- średnia- trzeba ciasno zawinąć i nie nakladać za dużo farszu po bokach,gdyż wyplywa
Skala smaku- 9/10

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego (z białego wina)
    Mąkę przesiać, wlać 100 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju oraz ocet winny. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1 godzinę.

    Farsz:
  • \200 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 3 łyzki smietany 12%
  • 200 g marchewki
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g masła
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • po 1 łyżce majeranki i tymianku
  • sól, pieprz

    Wierzch:
  • 1 łyżka białego sezamu
  • 1 jajko

  • Cebulę drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz razem z mięsem mielonym. Podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wbić jajko, dodać bułę tartą i 3 łyżki śmietany. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem.
    • Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 20 g masła rozgrzać na patelni, wsypać cukier, lekko zarumienić na karmel, dodać marchewkę i dusić na małym ogniu ok. 5 minut, cały czas mieszając. Pod koniec wlać 2 łyżki wody, krótko zagotować, zdjąć z ognia. Kiedy marchewka przestygnie dodać, 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
      Szpinak odparować z nadmiaru wody, dodać ząbek czosnku, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić. Dodać 1 łyżkę śmietany kremówki.

      Ciasto rozwałkować-ja to zrobiłam na papierze do pieczenia- na prostokąt o wymiarach 40 x 55 cm, uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej szpinak. Ciasto zwinąć ściśle w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Końce ciasta zawinąć pod spód. Strudel przenieść na blachę, ułożony szwem do dołu.

      Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem.
      Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni C.
    • Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz