czwartek, 13 listopada 2014

Pikantna zupa z kaszą jaglaną

Zdrowa, smaczna i sycąca zupa na obiad  to jest to.Taka właśnie jest ta zupa. Robi się ją w miarę szybko i łatwo. W smaku zaskakująca po prostu pyszna. Naprawdę polecam.Zapraszam...

Stopień trudności: prosta- trzeba jedynie wyczuć ile kaszy jaglanej wsypać do zupy, zbyt dużo będzie za gęsta
Skala smaku: 10/10

Składniki na 3-4 porcje:
 kasza jaglana 100 g,
cebula,
2 średnie marchewki,
2 ziemniaki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
chilli,
3 ząbki czosnku,
puszka pomidorów pelati,
 grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,
 tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
 Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach  zalewamy wszystko wodą, dodajemy  ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy ok. 10 min i dodajemy przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory pelati, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i roztartym w dłoniach tymiankiem. Zupę podajemy z drobno posiekanymi paseczkami lub pokrojonymi w kostkę piersi z kurczaka.






1 komentarz: