poniedziałek, 17 listopada 2014

Capucino z chmurkową pierzynką

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam... 

Biszkopt:5 jajek
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
4 łyzki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa:2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 szklanka cukru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dla mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak)
25 dag masła śmietankowego
Masa śmietankowa:śmietana 36% 500ml.
 2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny lub śmietan fix
Biszkopt:
Białka ubijamy, dodajemy oba cukry, żółtka i ubijamy chwilkę. na koniec dajemy obie mąki z proszkiem lekko mieszamy. Wylewamy na blaszke i pieczemy 30 min. 160st.
Po ostudzeniu biszkoptu najlepiej nasączyć go wywarem z kawy rozpuszczalnej i wódki lub najlepiej spirytusu. 1/2 szklanki ponczu będzie w sam raz.
Masa kawowa:
1/2 szklanki mleka odlewamy, resztę gotujemy.
Rozrabiamy cukier, żółtka i obie mąki z odlanym mlekiem (najłatwiej wymieszać mikserem), powstałą masę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy i gdy się ponownie zagotuje (zacznie "pykać") ściągamy z ognia i studzimy.
Ostudzoną masę po odrobince dodajemy do utartego masła, na koniec dajemy kawę rozpuszczoną z odrobina wody (nie więcej niż 1/4 szklanki). Masę równo wykładamy na biszkopt.

Masa śmietankowa:
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje lekko podgrzewamy aż się rozpuści.
Ubijamy śmietanę prosto z lodówki w czasie miksowania dodajemy cukier puder na koniec zimną żelatynę i wykładamy na masę kawową.
Wierzch posypujemy startą czekoladą lub cappucino waniliowym albo śmietankowym. Chłodzimy aż całość stężeje.
Smacznego!



1 komentarz: