wtorek, 10 marca 2015

Udka w pomidorach z bakłażanem



W związku z tym, że mój Ł. bardzo lubi kurczaka co rusz wymyślam nowe dania z udziałem kury. Niestety mam w domu tradycjonalistę ale to mnie wcale nie odstrasza z przyrządzaniem nowych i ciekawych dań - najwyżej pomarudzi. Poniższe danie bardzo mi zasmakowało, połączenie pomidora z bakłażanem to strzał w dziesiątkę. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 bakłażana nie obrałam ze skórki zmiękła w czasie prużenia
składniki
  • 3 ugotowane udka z kurczaka(3 pałki, 3 podudzia)
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • olej do smażenia
  • pieprz ziołowy
  • papryka czerwona słodka
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • sól

·         Etapy przygotowania

·         Udka gotujemy około 30 min w osolonej wodzie -1 łyżeczka soli- obieramy ze skórki. Na patelni smażymy pokrojoną w krążki cebulkę. Dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek i razem smażymy. Bakłażan oczyszczamy z pestek, przekrawamy na 4 części i kroimy w plastry. Następnie dokładnie go solimy i zostawiamy na 30 minut po czym płuczemy wodą. Do cebuli dodajemy bakłażan, przyprawiamy i dusimy razem pod przykryciem 15 minut a następnie dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i smażymy bez przykrycia 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy udka, posypujemy je przyprawą do kurczaka-mieszamy i przykrywamy sosem z bakłażanem. Przykrywamy. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz