środa, 25 marca 2015

Babka cytrynowa Madera angielska

Lubię poznawać różne smaki ciast ale tak że i bab, babek, babeczek. Jest mnóstwo ciekawych smaków dlatego też nieustająco poszukuje tego numeru jeden. Dziś babeczka ,która w smaku jest myślę intrygująca dość niezwykła. Połączenie migdałów i cytryny sprawia, że nie jest ona za słodka. Przepis dla poszukujących ciekawych smaków. Zapraszam...
Przepis od koleżanki Anki
Skala smaku 7/10 babka wychodzi mała, sięga do połowy formy.



Składniki :

120 g mąki (ok. 3/4 szklanki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki zmielonych migdałów (50 g)
180 g masła najlepiej śmietankowego
150 g cukru (ok. 3/4 szklanki)
1 łyżeczka skórki z cytryny oraz 1/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny
3 duże jajka


Lukier cytrynowy:

1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny


Mąkę przesiać, dodać zmielone migdały na proszek, proszek do pieczenia i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodawać kolejno jajka, ciągle miksując. Na koniec dodać skórkę z cytryny, mieszankę mąki z migdałami i sok cytrynowy - zmiksować. Przełożyć do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 40-45 minut w temp. 170 stopni (sprawdzić przed wyjęciem patyczkiem czy ciasto jest już dobre). Odstawić do ostygnięcia. 

Do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny - zmiksować. Gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać więcej soku, gdy zbyt rzadki - cukru pudru. Polać ciasto.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz