piątek, 13 marca 2015

Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiane

Jeszcze parę miesięcy temu nie pomyślałabym, że ciasteczka będą często gościły na moim stole. A tu proszę w tygodniu chętnie je piekę taka przekąska do codziennej kawy, a jeśli połączyć przyjemne ze zdrowym to już wogóle super sprawa.
Kolejne ciasteczka owsiane tym razem Mega chrupiące, a że uwielbiam jak mi coś chrupie:) więc polecam je bardzo. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 czas pieczenia należy ustawić wg naszego piekarnika, pod koniec podanego czasu mogą być mocno spieczone. Po wyjęciu ciasteczka są miękkie, po 5 min. twardnieją i można przełożyć je na kratkę.
Przepis z "Moje wypieki"

Składniki na około 35 ciastek:
  • 200 g masła śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 3/4  szklanki drobnego cukru do wypieków 
  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • Dodałam garść żurawiny i garść orzechów laskowych ze skórką - posiekać
Masło i biały cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać cukier brązowy i kontynuować ucieranie. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania jednolitej masy.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce z sporych odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia (piekłam 14 minut). Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz