piątek, 6 marca 2015

Szarlotka orzechowa najlepsza

 Zawsze kiedy chce się poczuć jak w prawdziwej kawiarni na myśl przychodzi mi tylko jedno  szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami. Kiedy miałam możliwość zawsze w lokalu ona szła na pierwszy plan ale powiem nieskromnie najlepszą robię w swoim domowym zaciszu. Testowałam wiele szarlotek ale ta jednak przebija wszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st.
Przepis "Moje wypieki"
składniki na orzechowe kruche ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 duże żółtka
  • 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre - łyżkę mąki. 
Otrzymane ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. 
W tym czasie przygotować nadzienie jabłkowe.
Nadzienie jabłkowo - żurawinowe:
  • 2 kg jabłek szarlotkowych lub innych, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki suszonych żurawin
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 białka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny.
Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła, wymieszać. Dorzucić jabłka, żurawinę, wymieszać. Gotować, mieszając, do odparowania większości soku, około 12 minut. Odłożyć 2 - 3 łyżki soku z patelni, wymieszać z mąką ziemniaczaną, dodać na sam koniec do jabłek, wymieszać. Całkowicie wystudzić. 
Wykonanie
Formę prostokątną o wymiarach  23 x 33 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Przestudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem, kroić nożem z piłką, podawać.
Polecam sos waniliowy:
znaleziony na blogu"Moje pasje"
Składniki:
3 żółtka
2 łyżki cukru zwykłego
2 łyżki cukru waniliowego 
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
3 średnie laski wanilii-można dodać mniej
450 ml mleka tłustego
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać dokładnie ziarenka. Żółtka, cukry, skrobię, ziarenka i mleko dokładnie zmiksować. Wlać do rondelka, dodać wyskrobane laski wanilii i podgrzewać na małym ogniu do zgęstnienia cały czas mieszać najlepiej rózgą (nie gotować! Sos ma być bardzo mocno podgrzany). Wyjąć laski wanilii i gotowe.
Sos doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealnie sprawdza się do naleśników, parowców, lodów czy innych deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz