środa, 18 marca 2015

Babka czekoladowa

Wielkanoc za pasem więc na blogu zrobi się delikatnie babkowo. W końcu to właśnie wtedy Babki wiodą prym na naszych wiosennych stołach. Ja bardzo je lubię,  są naprawdę wdzięczne do robienia. Plusem jest to, że robi się je na ogół szybko i z niewielkiej ilości składników.
Dziś babka czekoladowa i to tak na 100%,gdyż czuć ją w każdym kęsie. Delikatna, wilgotna, smaczna.Zapraszam...
Składniki:
  • 120 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka 3,2%
  • 150 g masła śmietankowego lub margaryny
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao - przesiać, odłożyć.
Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą wodą najlepiej w metalowej miseczce i lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty i jasny krem. Dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec wlać przestudzoną czekoladę i zmiksować.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy keksowej lub do formy z kominkiem. Piec około 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. 
Wystudzić.
Czekoladowa polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Upieczoną babkę polać czekoladą rozpuszczoną w śmietance. Do dekoracji można posypać wiórkami kokosowymi,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz