piątek, 13 marca 2015

Tort Red Velvet

Nie ma jak to zrobić wrażenie jakimś wypiekiem. Najlepiej w takim przypadku sprawdzają się torty. Nigdy nie wiadomo co w nim siedzi do póki każdy z nas niedostanie świeżo ukrojonego kawałka na talerzu. Pierwszy kęs i pierwsze westchnienie. Właśnie tak było przy tym torcie niespodzianka tkwi w doznaniu smakowym delektujmy się nim, bo smak jest po prostu hm inny niż wszystkie.
Dzięki Monika za inspiracje.
Zapraszam...
Przepis pochodzi z angielskiej strony plus mój dobór składników do masy przełożony na polskie produkty.
Skala smaku 10/10  jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim. Tortownica 26cm. Ja użyłam barwniku- zakupiłam na allegro.


Składniki:
Ciasto
  • 3 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki (10 g) naturalne niesłodzone kakao w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki (400g) cukru pudru
  • 1 szklanka (240ml) rzepakowy lub olej roślinny
  • 4 duże jaja za najlepsze, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżki (22 ml), olejku z wanilii
  • 1 łyżka octu
  • płyn lub żel czerwony barwnik spożywczy *
  • 1 szklanka (240ml) maślanki, temperatura pokojowa *
Masa
  • 450 g. Twaróg delikatny śmietankowy President
  • 1/2 szklanki (115 g) masła śmietankowego, zmiękczone do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 200g śmietany 18%
  • pudełko Mascarpone 250g.
Ciasto:
Wymieszaj mąkę, sodę, kakao, sól i 1/2 łyżeczki czerwonego barwnika razem w dużej misce. Odłożyć na bok.
 Masło ubić na dużej prędkości, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minutę. Dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach przez 2 minuty.  Dodaj olej -zmiksować.
 Dodaj cztery żółtka i wanilię -zmiksować( białka na bok.) Dodać suche składniki na przemian z maślanką, na koniec wlać łyżkę octu. Na koniec ubić białka.
Ciasto podzielić równo między dwie tortownice.
Piec w temperaturze 180ºC termoobieg przez około 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie schłodzić.
Masa
W misie miksera utrzeć masło na puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, ucierając. Dodać wanilię, serek, śmietanę i zmiksować.
Wykonanie:
Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu, boki i wierzch wysmarować kremem. Ja dodatkowo posypałam wierzch okruchami ciasta (które ciężko zdobyć, ponieważ upieczone blaty są równe, rosną bez górki; ścięłam z nich nożem milimetrową warstwę). Przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz