poniedziałek, 16 marca 2015

Roladki z kurczaka w sosie serowo musztardowym


Chciałabym Wam przedstawić kolejne danie do wykorzystania z kurczakiem. Kurczak jest najczęściej serwowanym mięsem na polskich stołach, dlatego wiele osób szuka jakieś inspiracji kulinarnej ja też. Dzisiejsze roladki są zbieraniną rożnych przepisów. Wyszły bardzo smaczne, delikatne, rozpływają się w ustach, a to dlatego, że są prużone w delikatnym serowym sosie lekko ostrym. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 roladki w piekarniku po połowie czasu najlepiej przewrócić na drugą stronę
Składniki
2 pojedyncze piersi z kurczaka
ok. 300 g. pieczarek
cebula
1 łyżka koncentratu pomidorowego
słodka papryka
sól,pieprz
Składniki na sos serowy:
1 ząbek czosnku
100g sera pleśniowego typu błękitny lazur
200g serka topionego
1 szkl. mleka
1/2 szkl wytrawnego białego wina
4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą
sól
 pieprz

Etapy przygotowania

Filety poprzekrawać tak by powstał większy płat. Opruszyć przyprawami z obydwu stron. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Następnie dodać pieczarki i smażyć chwilke, aż płyn odparuje. Dodać koncentrant i przyprawy. Farsz nakładać na płat, następnie zwinąć ciasno roladkę. Roladki można spiąć wykałaczką, obwiązać nicią lub obtoczyć w mące  mocno przyciskając roladki co ja zrobiłam.


Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i zagotować.

Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temp 200 stopni. Od momentu jej osiągnięcia zapiekać pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 zmniejszając temp do 180st. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz