piątek, 27 marca 2015

Babka ajerkoniakowa

Święta za pasem dlatego u mnie babkowo. Najwięcej babek pięke przed i po Wielkanocy. Nie wiem dlaczego ale mam na nie wtedy największą ochotę, a że weekend się zaczyna więc na pierwszy plan oczywiście jedna z moich ulubionych babek. Fakt nie było łatwo ją zrobić w natłoku obowiązków zwiazanych z prowadzeniem domu czyt. Dwa małe nicponie ale na pieczenie i gotowanie zawsze znajdę czas choćby w nocy- strzeż Panie. Zaletą jej jest to, że robi się ją naprawdę szybko z niewielu składników, a smak jej jest obłędny. Sami sie przekonajcie. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 babka jest wilgotna smak ajerkoniaku bardzo wyczuwalny (niestety nie dla dzieci) lukier "jajeczny" dopełnia całość.
Przepis "domowe-wypieki"
Składniki na 12 porcji:
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml oleju
  • 250 ml ajerkoniaku
  • 250 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:
  • około 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki likieru jajecznego

Przygotowanie:
1. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Do jajek powoli dodajemy najpierw olej a później ajerkoniak.
4. Na koniec dodajemy mąki.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 – 45 minut.
7. Po wystudzeniu polewamy lukrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz