niedziela, 7 czerwca 2015

Tort śmietanowo-bezowy z truskawkami

Każda okazja jest dobra, żeby upiec tort. Upiekłam dla mojej siostry z okazji urodzin, a że truskawki i śmietana no to jeszcze beza i trochę czekolady takie skombinowane, a jakie pyszne. Lekki, delikatny nie za słodki tak można poczuć się jak w niebie;). Zapraszam...
składniki:
na 3 bezowe spody:
  • 8-10  białek – w zależności od wielkości jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki winnego octu
na krem:
  • kilogram truskawek
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • opakowanie sera mascarpone 250g.
  • płatki migdałowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g. mlecznej czekolady
Z białek i cukru ubić pianę- cukier wsypywać powoli, po ubiciu sztywnej masy wsypać mąkę i delikatnie ubijać dalej minutę. Pod koniec dodać ocet  ponownie łagodnie przemieszać, tylko do połączenia składników. Białkową masę włożyć do  tortownicy i wyłożyć na blachy( odrysować koła z patery tortownicy) i piec w temperaturze  150st. przez 70- ja piękę 3 blaty odrazu na termoobiegu. Blaty bezowe najlepiej zrobić dzień przed wtedy lepiej się ususzą.
Masa biala -250 ml. Śmietany ubić i wymieszać z opakowaniem sera, dodać cukier- ma być lekki krem.
Masa czekoladowa- ubić 250 ml. śmietany, w tym czasie roztopić na parze czekoladę połamaną w kostkę (woda nie może się gotować po zagotowaniu wyłączyć umieścić na garnku miskę z czekoladą i przykryć pokrywką). Roztopioną ciepłą nie gorącą polewe wlać do śmietany i delikatnie zmiksować- cukru pudru już nie dodawałam.
 Wysmarować białą masą pierwszy bezowy zimny spód. Na krem  układać owoce.
Drugi bezowy blat posmarować od spodu kremem, przykryć owocową warstwę. Drugi blat bezowy na wierzchu posmarować masą czekoladową na to pokrojone truskawki i trzeci blat również posmarować od spodu i przykryć Pozostałym kremem wysmarować tort wokół, otoczyć uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i udekorować


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz