środa, 24 czerwca 2015

Jajecznica z pomidorami najlepsza

Zawsze wyczekuje pachnących i soczystych pomidorów, na targu mamy ogromny wybór tych warzyw. Dziś śniadaniowo bardzo pysznie, zdrowo i syto. Jajecznica z pomidorami to jest coś fantastycznego. Nauczyła mnie ją robić mama, pokochałam ją po pierwszym kęsie. Mój Ł. nie był do niej przekonany jednak kiedy spróbował również ją pokochał. Nie musze mówić, że moje córy także ją uwielbiają. Przez cały sezon pomidorowy robimy tylko taką. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 na zdj. jajecznica z 1 jajka

Składniki dla 1 os.:
1 pomidor dojrzały (miękki)
1 mała cebulka 
1-2 plastry szynki - ulubionej
1 łyżeczka masła - najlepiej klarowanego
1-2 jajka - w zależności od potrzeb;)  

 Pomidora sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić drobno cebulkę i szynkę. Na patelce roztopić masło wrzucić cebulkę i szynkę - lekko podsmażyć. Pokroić pomidora i dodać do pozostałych składników. Smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Pomidor ma się zrobić w papkę, a woda z niego całkowicie wyparować - jeśli pomidor ma mało wody, a cebulka nie zmiękła dostatecznie można wlać 2 łyżki wody i prużyć.  Na koniec posolić i popieprzyć. W szklance rozbić jajko/a i rozbełtać widelcem również soląc i pieprząc. Wlać jajka na patelkę i wszystko wymieszać- najlepsza jajecznica jest lekko ścięta. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz