poniedziałek, 22 czerwca 2015

Sałatka z awokado i mozzarellą

Mam takie fazy, że jak się uprze na coś do jedzenia to jem to kilka dni, a potem dłuższa przerwa i znów to samo. Tak jest z tą sałatka, jem ją do znudzenia lub do końca składników. Idealna na lekką i oczywiście zdrową kolację. Mimo, że wcześniej nie lubiłam awokado to z tym połączeniem zasmakuje prawie każdemu. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 jedna sałatka jest bez szpinaku - akurat nie miałam -ale jest również pyszna.

Składniki na 1 porcję
pół dojrzałego awokado
połowe 1 dużej kulki sera mozzarella
1 średni pomidor
młoda mała cebulka
garść liści szpinaku
oliwa z oliwek
1 łyżeczka ketchupu
1/2 łyżeczki chrzanu
kilka listków bazylii
sól, pieprz
Obrać awokado i pokroić w drobną kostkę, pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić wraz z mozzarellą i cebulką. Liście szpinaku umyć i dołożyć do składników. 3 łyżki oliwy z oliwek wymieszać z posiekanymi listkami bazylii lub 1 łyżeczką bazylii suszonej, ketchupem i chrzanem. Polać sałatkę i doprawić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz