czwartek, 11 czerwca 2015

Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami

Przed połączeniem truskawek z sernikiem miałam nie wiem dlaczego lekkie obawy ale wyzwania są po to by je realizować. Pomysł na sam przepis na ciacho trochę podpatrzyłam  tu trochę tam i resztę sama dodałam. Sernik wyszedł obłędny, mazisty, kremowy. Czekolada, migdały i truskawki to połączenie genialne, do tego kruchy spód czy może być coś lepszego. Zapraszam... 
Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było nie lada wyczynem;)
składniki na spód:
  •   1,5szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka 
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić na 30 min. do lodówki. Po wyjęciu zetrzeć na tarce i wcisnąć ciasto następnie zapiec 20 min.,180 st.
Składniki na masę serową:
  •   1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 400 g twarogu naturalnego np. President lub serka naturalnego
  • 1 szkl. śmietany kremówki 36%- nie ubijać
  • 5 jaj w całości
  •   6 łyżek soku z cytryny
  • 2 szklanki cukru pudru
  •   4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)                                                                                                                                                                                     Składniki na polewę
  • 100 g. czekolady białej
  • 4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 3 łyżki płatków migdałowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść.
Masę serową wylać na przygotowany wcześniej nie gorący spód. Truskawki, pokroić na połówki, poukładać ciasno na górze masy środkiem do góry, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.Piec w temperaturze 150ºC przez 1,5godz. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin. Zimny już sernik polać polewą ( 4 łyżki śmietanki lub mleka 3,2% podgrzać do wrzenia, wyłączyć gaz wrzucić kostki czekolady i przykryć pokrywką po 5 min. dokładnie wymieszać) posypać migdałami uprażonymi na suchej patelni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz