W związku z tym, że mój Ł. bardzo lubi kurczaka co rusz wymyślam nowe dania z udziałem kury. Niestety mam w domu tradycjonalistę ale to mnie wcale nie odstrasza z przyrządzaniem nowych i ciekawych dań - najwyżej pomarudzi. Poniższe danie bardzo mi zasmakowało, połączenie pomidora z bakłażanem to strzał w dziesiątkę. Polecam. Zapraszam...
Skala smaku 10/10 bakłażana nie obrałam ze skórki zmiękła w czasie prużenia
składniki
- 3 ugotowane udka z kurczaka(3 pałki, 3 podudzia)
- 1 bakłażan
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- olej do smażenia
- pieprz ziołowy
- papryka czerwona słodka
- oregano
- przyprawa do kurczaka
- sól
· Etapy przygotowania
·
Udka gotujemy około 30 min w osolonej wodzie -1 łyżeczka soli- obieramy ze skórki. Na patelni smażymy
pokrojoną w krążki cebulkę. Dodajemy do niej drobno pokrojony czosnek i razem
smażymy. Bakłażan oczyszczamy z pestek, przekrawamy na 4 części i kroimy w
plastry. Następnie dokładnie go solimy i zostawiamy na 30 minut po czym
płuczemy wodą. Do cebuli dodajemy bakłażan, przyprawiamy i dusimy razem pod
przykryciem 15 minut a następnie dodajemy pomidory z puszki razem z sosem i
smażymy bez przykrycia 5 minut. W naczyniu żaroodpornym układamy udka,
posypujemy je przyprawą do kurczaka-mieszamy i przykrywamy sosem z bakłażanem.
Przykrywamy. Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz