Kotlety mielone z kurczaka w sezamie
Zawsze staram się zrobić coś ciekawego na obiad.Przyznam, że nie lubie powtórzonych dań choć wiem, że w codziennym gotowaniu jet to nieuniknione. Kiedy wyciągłam pierś z kurczaka od razu włączyła mi się myśl o zmieleniu go, a że miałam w szufladzie paczkę sezamu postanowiłam to połączyć. Wyszło fajnie choć mój Ł. marudził, że nie ma jego ulubionego zwykłego kotleta w panierce oj ile miałam do słuchania. Zapraszam...
Skala smaku 7/10- niestety sezam się szybko przypala więc w czasie smażenia trzeba być czujnym :)
Kotlety mielone z piersi kurczaka - składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- mleko do namoczenia kajzerki
- sól i pieprz do smaku
- szklanka sezamu
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka umyj i
oczyść. Kajzerkę namocz w mleku. Kiedy zmięknie, odciśnij. Mięso,
kajzerkę i cebulę zmiel. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek, jajko, dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Z masy formuj
kotlety, obtaczaj w sezamie i smaż na gorącym oleju na złoty
kolor.
jestem w szoku, bo to robiłam kiedyś:P i naprawdę dobre:)
OdpowiedzUsuńheh no całkiem niezłe
Usuń